Home » Artikel » Je kind als spiegel

Je kind als spiegel

door | 19 nov, 2021 | Artikel

Je kind spiegelt je, zowel je bewuste als je onbewuste kant. Dat zie je terug in het gedrag, gedachten, gevoelens, sociale omgang, en/of lichamelijke problemen.

De kleine in jou

Wanneer jij echt geraakt wordt door je kind en vanuit een emotie reageert dan is er een kleine in jou die wordt geraakt. Vaak is dat iets uit je eigen jeugd waar geen ruimte en/of aandacht voor is geweest. Een onbewuste gedeelte in jou wat niet heeft kunnen groeien en ontwikkelen.

Je kind blijft je keer op keer spiegelen en emotioneel raken totdat jij je bewust wordt van wat hij/zij je vraagt en nodig heeft. Ga niet mee in je eerste ingeving en emotie. Herpak je rust en luister naar wat je kind je werkelijk vraagt. Diep dat verder uit en ga aan de slag met dat stukje persoonlijke ontwikkeling waardoor jij nog meer kan groeien als mens en als ouder.

Uitnodiging

Wanneer je kan zien dat het gedrag van je kind een uitnodiging is om naar jezelf in de voorgehouden spiegel te kijken en je bewust te worden van je eigen gedrag, zal je ook het gedrag van je kind in een ander perspectief gaan zien. In plaats van op het zichtbare gedrag te reageren en in de inhoud te verzanden, kijk je nu naar jezelf en stel je jezelf de vraag wat het maakt dat je op je kind reageert zoals je reageert. Als je dat kan doen dan zet je een innerlijk proces in werking en is er ruimte voor groei en verandering. Geef de kleine in jezelf de aandacht, troost en erkenning zodat dat stuk in jou kan helen en groeien. Zo kom je los van oude hardnekkige (on)bewuste patronen en kan je vanuit je autonome ik emotioneel vrij volledig afstemmen op wat je kind nodig heeft. Je wordt een nog liefdevollere en effectievere ouder. En het gedrag van je kind verandert mee.

Je zult versteld staan van wat jij van je kind kan leren. Dus blijf nieuwsgierig naar je kind, daar vind je een schat aan informatie over jezelf.

Over mij

Leuk dat je kijkje komt nemen bij mijn tips en inspiratie. Hier deel ik eenvoudige en snelle toepasbare tips om jou en je kind weer op weg te helpen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Emotie is gevoel

Emotie is gevoel

Emoties zijn gevoelens en dat is iets wat we allemaal hebben en kennen. We kennen fijne en nare gevoelens. Deze gevoelens zijn heel handig om te hebben. Ze geven een signaal af en vraagt om met nieuwsgierigheid naar binnen te kijken.

lees verder
Goed en fout

Goed en fout

De manier waarop wij tegen onze kinderen praten wordt uiteindelijk hun innerlijke stem. Je kent hem wel dat kritische stemmetje in je hoofd die van alles vindt. Dat zijn vaak de overtuigingen of veel gehoorde zinnen van onze ouders.

lees verder
Aaaahh pas op!

Aaaahh pas op!

Je kan je kind niet tegen alles beschermen. Pijn en verdriet zijn ook onderdeel van het leven en het is belangrijk voor kinderen om het ook te ervaren en er mee leren om te gaan.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin