Home » Tips » Groei

Groei

door | 19 nov, 2021 | Tips

In de vakantie hebben ik samen met mijn dochter haar kamer geverfd. Ze wilde graag een kleur erbij. Wij naar de winkel om een kleur uit te zoeken en ze koos paars, niet zo maar paars maar dat hele echte knal paars. Ik bemerkte dat ik het niet mooi vond. Zij daarin tegen wel en werd er heel blij van om zelf te kiezen, te bepalen en verantwoordelijk te zijn. Tenslotte is het haar kamer, haar eigen ruimte. Het is belangrijk dat zij er zich fijn voelt en niet ik.

Keuzes maken

Voor haar is het belangrijk om zelf keuzes en beslissingen, waar het kan, te maken. Zo ontwikkelt ze een eigen mening en krijgt ze de ruimte om haar eigen unieke persoon te ontwikkelen tot wie zij bestemt is. Dat is belangrijk voor kids anders nemen ze alles wat wij als ouders vinden over en worden zij een kopie van ons en wij bestaan al.

Het geeft kinderen ook het gevoel van waarde en dat hun mening er toe doet. En nog belangrijker dat er naar hen wordt geluisterd. Je hoeft er niet mee eens te zijn en dat kan je ook gerust duidelijk maken met uitleg op een liefdevolle manier. Vertel dat je in mee gaat en de keuze respecteert. Je zult zien wat een boost in zelfvertrouwen je kind krijgt.

Let it go

Ga dan samen aan de slag. Betrek je kind erbij en maak er een gezamenlijk project van. Spreek van te voren af hoe jullie het gaan doen en leg uit hoe en wat. En het zal heus niet zo gaan als je wilt. Dat is heel lastig als ouder om los te laten want we willen, het netjes en mooi willen hebben, het liefst zonder te veel troep om op te ruimen. Geloof mij, dat vind ik ook echt vaak genoeg nog lastig. Ik kan nog wel eens perfectionistisch zijn. Dat is van en aan mij om mee om te gaan en niet van haar. Anders projecteer ik het op haar en geef ik het aan haar mee dat dat een belangrijke waarde is. Terwijl dat voor haar misschien helemaal niet is of hoeft te zijn. Geef je kind de ruimte om het zelf te leren. Natuurlijk kan je tips geven en voor doen. Daarna laten gaan.

Pas op met constant te vertellen hoe het moet en beter kan volgens jou. Dat voelt voor een kind als een afwijzing dat ie het niet goed kan, dat zijn/haar manier niet een goeie manier is. Het mooie is om het zelf te laten ervaren en geef de ruimte om fouten te maken, die horen erbij en daar leren zij en ook wij het meest van. Uiteindelijk is het ook de kamer van je kind dus ja zeg eens eerlijk hoeveel last heb je er echt van…

belangrijker is je kind het gevoel van eigenwaarde, het er toe doet en eigen keuzes mee te geven, niet waar?

Over mij

Leuk dat je kijkje komt nemen bij mijn tips en inspiratie. Hier deel ik eenvoudige en snelle toepasbare tips om jou en je kind weer op weg te helpen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Afstand nemen

Afstand nemen

Soms zijn emoties zo overweldigend dat het lijkt alsof je er door wordt opgeslokt. Door gevoelens te onderzoeken ga je ze herkennen op andere momenten en situaties.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin