Home » Tips » Niet alle wonden zijn altijd even zichtbaar

Niet alle wonden zijn altijd even zichtbaar

door | 19 nov, 2021 | Tips

Sommige zitten van binnen, waar niemand iets van afweet en niemand ziet.

We kennen het allemaal wel. Het opkroppen van gevoel of van een nare gebeurtenis. Dit kan door schaamte, onbegrip, machteloosheid, angst komen. Hoe langer je iets voor jezelf houdt en niet uitspreekt hoe groter de drempel en emotie wordt en hoe groter de verwonding wordt. Gedrag verandert, je trekt je steeds meer terug en soms heb je zelfs je emoties niet meer onder controle.

Kinderen doen dit ook. Zij houden nog sneller iets voor zich zelf. Soms omdat ze geen referentiekader hebben om te beseffen dat iets niet klopt en denken ze dat het normaal is, en toch weet het kind in zijn binnenwereld dat het niet klopt. Of zij schamen zich, durven het niet te vertellen, weten niet hoe, het kan van alles zijn. Ze zijn meesters in om schuld op zichzelf te betrekken. Wat ontzettend grote invloed heeft op het zelfbeeld, zelfvertrouwen, ontwikkeling en gedrag.

Ga het gesprek aan

Daarom is het zo ontzettend belangrijk om nieuwsgierig te blijven. Ga het gesprek aan met je kind als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is. Trek niet zo maar conclusies. Stel nieuwsgierige en open vragen en je zult verbaasd zijn over wat je kind je te vertellen heeft. Zij zijn tenslotte de expert als het op hen zelf aankomt ook al zijn ze nog zo jong.. Dat is ook hoe ik kinderen die bij mij in de praktijk komen benader. Zij hebben bewust en/of onbewust de oplossing/antwoorden in zich. Elk kind heeft het vermogen om zichzelf te helen. Door het proces vraaggestuurd te begeleiden en mij volledig af te stemmen op het kind begeleid ik ze tot die oplossingen/antwoorden te komen.

Het kind weet het, kan het en doet het.

Over mij

Leuk dat je kijkje komt nemen bij mijn tips en inspiratie. Hier deel ik eenvoudige en snelle toepasbare tips om jou en je kind weer op weg te helpen.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

Groei

Groei

Voor kinderen is het belangrijk om zelf keuzes en beslissingen, waar het kan, te maken. Zo ontwikkelen ze een eigen mening en krijgen ze de ruimte om hun eigen unieke persoon te ontwikkelen tot wie zij zijn bestemt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin